DEN HAAG - Er komt geen onderzoek naar de schietclub waar de dader van het dodelijke schietdrama in Alphen aan den Rijn, Tristan van der Vlis, lid van was.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag zei donderdag dat daar geen aanleiding voor bestaat, omdat er geen sprake is van verdenking van strafbare feiten bij de bewuste Dagschuttersvereniging Nieuwkoop (DVN).

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eind september dat DVN meerdere keren was afgeweken van de geldende richtlijnen.

Zo schoot Van der Vlis op de club met een semiautomatisch geweer - een Smith & Wesson - terwijl dat daar helemaal niet was toegestaan.

Schietvaardigheidsproef

Ook nam DVN hem geen schietvaardigheidsproef af. Verder kende de vereniging geen aspirantlidmaatschap, in afwijking van de regels van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA).

De schietvereniging in Nieuwkoop wist overigens niet dat Tristan eerder was opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Clubleden omschreven hem als een rustige, onopvallende jongen.

Ook de KNSA bleek niet goed op de hoogte van het psychische verleden van de Alphenschutter. De associatie wist niet dat hem in 2005 nog een wapenvergunning was geweigerd.

Politie

Bij de politie zou er in 2006 een melding zijn binnengekomen toen Van der Vlis gedwongen moest worden opgenomen. Hij had toen zelfmoordneigingen.

De melding zelf staat wel in de politiesystemen, maar de informatie is in 2008 niet meegewogen bij de beoordeling van de aanvraag van Van der Vlis, liet het OM in juli al weten.

Onderzoeksraad

De onderzoeksraad oordeelde in september dan ook dat de politie toen überhaupt te gemakkelijk wapenvergunningen verstrekte. Dat kwam omdat de politie onvoldoende informatie had om de aanvragen goed te kunnen beoordelen.

Ook had het toezicht op wapenvergunningen bij zowel minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) als de korpsleiding van de politie weinig prioriteit. Het beoordelen of er vrees voor misbruik bestond, was naar de achtergrond geraakt.