LINGEWAARD - De Waal is woensdagavond urenlang gestremd geweest vanwege een botsing tussen twee schepen aan het eind van de middag. De vaarweg werd rond middernacht weer vrijgegeven.

Dat liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

In de buurt van het Gelderse Doornenburg botsten in zeer dichte mist een binnenvaartschip geladen met kolen en een duwboot op elkaar.

De twee schepen waren door de klap aan elkaar vast komen te zitten. Rond 23.00 konden de twee schepen van elkaar los worden getrokken.

Gewonden

De schepen in de afvaart (richting Rotterdam) mochten rond middernacht hun reis voortzetten, daarna waren de schepen in de opvaart (richting Duitsland) aan de beurt. Zeker 100 schepen lagen te wachten door de stremming.

Er vielen geen gewonden bij de aanvaring. Het met kolen geladen schip dreigde te zinken en werd met hulp van bergers drijvende gehouden. De opvarenden zijn kort na de aanvaring van boord gehaald.

Oorzaak

De waterpolitie van het KLPD heeft navigatiegegevens en de opnamen van de marifoongesprekken in beslag genomen om de oorzaak van de aanvaring te achterhalen. Volgens de politiewoordvoerder was er geen alcohol in het spel.