ARNHEM - De rechtbank in de Marokkaanse stad Nador heeft woensdagavond een levenslange celstraf opgelegd aan de verdachte van de moord op twee Nijmeegse buurvrouwen in 2003.

De rechtbank acht bewezen dat de vroegere Nijmegenaar Fouad el M. degene is die Mientje Aarts-Sewalt (69) en Mientje Thijssen-Bartelen (75) met tientallen messteken om het leven bracht in hun woonplaats.

Fouad had een relatie met de zoon van een van de Mientjes en dacht dat er geld te halen viel. Hij verdween na de moorden via Spanje naar Marokko.

De aanklager in Marokko eiste woensdagmiddag de doodstraf tegen de 35-jarige man. De doodstraf wordt nog wel opgelegd, maar inmiddels niet meer uitgevoerd in Marokko.

Spoorloos

Fouad El M. was na zijn vlucht lange tijd spoorloos. Gesteund door de Marokkaanse autoriteiten kon hij in februari vorig jaar in Marokko worden aangehouden.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie droeg de vervolging van de voortvluchtige El M. over aan Marokko, omdat dit land geen onderdanen uitlevert.

Kleinere buit

Fouad heeft de woning van de oudste Mientje vergeefs doorzocht naar het grote geld. Hij zou een kleinere buit hebben meegenomen. De officier van justitie achtte bewezen dat het om roofmoorden ging.

Of de rechtbank dat ook gelooft, moet later blijken uit het schriftelijke vonnis. Fouad el M. heeft de moorden steeds ontkend en beriep zich woensdag op zijn zwijgrecht. Volgens de Nederlandse politiewoordvoerder ter plaatse valt te verwachten dat hij in hoger beroep gaat.

Toelichting

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem geeft donderdag een toelichting op de zaak en het proces. Dat in Marokko een verdachte in één dag een doodstraf hoort eisen en dezelfde dag nog tot levenslang wordt veroordeeld, houdt niet in dat er minder zorgvuldig recht wordt gesproken, benadrukken politie en OM.

De nabestaanden van de Mientjes zijn opgelucht dat er eindelijk een vonnis ligt. Zij reisden eerder diverse keren vergeefs voor de zaak naar Nador.