AMSTERDAM - Het bedrijf Beaphar moet er voor donderdag 08.00 uur voor zorgen dat een stuk riool in Raalte is schoongemaakt. Dat heeft de gemeente Raalte de onderneming te verstaan gegeven.

Beaphar lijkt achter de vergiftiging van het riool in de Overijsselse plaats te zitten.

Dit weekend werd bekend dat door een lozing van een bedrijf in Raalte een giftige stof terecht was gekomen in het riool.

Die stof, een insectenbestrijdingsmiddel, bleek schadelijk voor de bacteriën in de rioolwaterzuivering. Daardoor werkte de zuivering in Raalte niet goed.

Afgesloten

Om verdere verspreiding te voorkomen, werd het deel van het riool waar de schadelijke stof binnenkwam afgesloten. Daardoor kon rioolwater uit Raalte niet meer afgevoerd worden.

Onderzoek heeft volgens een woordvoerder van de gemeente Raalte uitgewezen dat bij Beaphar een leiding blijkt te zijn aangelegd, waarmee bedrijfsafval op het riool kan worden geloosd. De leiding is illegaal. Dit weekend was er al voor gezorgd dat de leiding niet meer kan lozen.

Schoon

Het bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat de leiding niet meer op het riool is aangesloten. Beaphar heeft volgens de zegsvrouw van de gemeente aangegeven het stuk riool schoon te maken.

Momenteel is dit stuk, waarop vijf aansluitingen zitten, nog afgesloten van het riool. Als de schoonmaak klaar is, wordt dit gedeelte weer aangesloten.