ENSCHEDE - Er zijn in het feitenonderzoek dat politie en justitie sinds mei 2010 deden naar de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede, geen feiten of omstandigheden bekend geworden die leiden tot een aanwijsbare oorzaak van de vuurwerkramp.

Dat is woensdag in Enschede bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de politie Twente en IJsselland en het Openbaar Ministerie (OM) Zwolle-Almelo.

Er komt geen nieuw allesomvattend strafrechtelijk onderzoek naar de vuurwerkramp. Wel wordt een nader feitenonderzoek gedaan naar enkele aspecten rond de inmiddels vrijgesproken ex-verdachte André de V. Dat hebben politie en Openbaar Ministerie (OM) woensdag in Enschede bekendgemaakt.

Het is een van de resultaten van een feitenonderzoek van het afgelopen jaar naar het ontstaan van de ramp.

Betrokkenheid

Het nadere onderzoek zal onder leiding van het OM Rotterdam gedaan worden naar de oorspronkelijke tip over betrokkenheid van De V., sporen die op zijn sportbroek zijn gevonden en de wijze waarop de politie is omgegaan met zijn verklaring voor de aanwezigheid van die sporen.

Hierover zijn vraagtekens gerezen, aldus politie en justitie.

Bij de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000 vielen 23 doden en bijna 1000 gewonden. Er zijn altijd onduidelijkheden gebleven over de precieze oorzaak van de enorme ontploffing.