DEN HAAG - De provincie Groningen hoeft de tijdelijke gedoogvergunning voor de bouw van de kolencentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven niet in te trekken.

Het bedrijf mag dan ook voorlopig doorgaan met de bouw.

Dat oordeelde de Raad van State woensdag in een spoedprocedure over de kolencentrale die was aangespannen door milieubeweging Greenpeace en Natuur & Milieu. De raad vindt dat de gedoogvergunning voor 9 maanden geen ''significante'' gevolgen zal hebben voor de nabijgelegen natuur.

Greenpeace stelt in een reactie dat de bouw wel degelijk schadelijke effecten voor de natuur heeft.

Teleurgesteld

De milieuclub is teleurgesteld over de uitspraak. ''Mocht RWE/Essent een definitieve vergunning krijgen, dan zullen wij deze zeker opnieuw aanvechten'', aldus een woordvoerster van Greenpeace.

Natuur & Milieu, eveneens betrokken bij de procedure, is ''zeer verbaasd'' over de uitspraak. ''Volgens Europese wetgeving had de bouw van de centrale niet gedoogd mogen worden'', zegt een woordvoerder.

Ook is de milieuorganisatie bang dat als er eenmaal veel geld in de kolencentrale is geïnvesteerd, bestuurders en politici niet meer objectief kunnen oordelen of de centrale er wel of niet had mogen komen.

Positief

RWE/Essent noemt de uitspraak woensdag positief. Ook de provincie Groningen, die de gedoogvergunning heeft verleend, is tevreden met het besluit. Of en wanneer er een nieuwe vergunning wordt afgegeven, kan een woordvoerder niet zeggen.

''Eerst moet er door RWE/Essent nog een nieuwe aanvraag worden ingediend”, zegt hij. Die moet vervolgens nog beoordeeld worden en ter inspraak worden gelegd. Daarvoor is nog acht maanden de tijd, pas dan loopt de huidige gedoogvergunning af.