ARNHEM - Voor de rechtbank in het Marokkaanse Nador is woensdag de doodstraf geëist tegen de vroegere Nijmegenaar Fouad el M. wegens de moord op twee Nijmeegse vrouwen in 2003.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem woensdag gezegd.

De verdachte had destijds een relatie met de zoon van een van deze 'Mientjes'. De buurvrouwen Mientje Aarts-Sewalt (69) en Mientje Thijssen-Bartelen (75) werden met tientallen messteken gedood, waarna El M. via Spanje naar Marokko vertrok.

El M. dacht vermoedelijk dat er geld te halen viel bij zijn schoonmoeder en haar buurvrouw, die die dag samen koffie dronken. De aanklager gelooft dat Fouad el M. de roofmoord had voorbereid en spreekt van een een dubbele moord met voorbedachten raad.

De doodstraf - de hoogste straf in Marokko - wordt in de praktijk wel opgelegd, maar niet meer uitgevoerd, meldt de Politie Gelderland-Zuid die in Nador de zaak volgt.

Woensdagmiddag doet de rechtbank in Nador uitspraak.

Spoorloos

Fouad El M. was lange tijd spoorloos, hoewel duidelijk was dat hij vermoedelijk in Marokko verbleef. Diverse keren kwam de zaak in opsporingsprogramma’s, wat wel tips opleverde maar geen aanhouding. Gesteund door de Marokkaanse autoriteiten kon El F. in februari 2010 toch nog worden aangehouden.

Het Nederlandse OM droeg de vervolging van de voortvluchtige El M. over aan Marokko, omdat dit land geen onderdanen uitlevert.

Eenmaal onder de rechter werd de zaak de afgelopen maanden diverse keren uitgesteld, tot wanhoop van de nabestaanden die elke keer samen met het Nederlandse OM afreisde. De nabestaanden zijn blij dat de zaak eindelijk is behandeld. Fouad el M. heeft gebruikgemaakt van zijn zwijgrecht.