DEN BOSCH - De rechter heeft dinsdag geen straf opgelegd aan een 47-jarige vrouw uit Sint-Oedenrode die haar man 15 uur op de overloop liet liggen nadat hij was gevallen en een hoofdwond had opgelopen.

De man overleed een dag later in het ziekenhuis.

Tegen de vrouw was 12 maanden voorwaardelijke celstraf geëist omdat ze hem in hulpeloze toestand had gelaten en pas uren later hulp belde. De rechtbank vindt haar weliswaar schuldig maar denkt niet dat een straf helpt.

Na een middag en avond samen wijn drinken ging de man naar boven. Zijn vrouw hoorde een knal en vond haar echtgenoot op de vloer. Ze gaf hem een paracetamol, legde een kussen onder zijn hoofd en een deken over zijn lichaam en ging zelf slapen.

Medisch ingrijpen

De volgende ochtend lag hij echter nog steeds op zijn rug op de vloer. Zijn toestand was verslechterd. Uiteindelijk meer dan 15 uur nadat haar man was gevallen, belde de vrouw het ziekenhuis. Daar overleed haar man een dag later aan de hoofdwond.

Eerder medisch ingrijpen had het overlijden kunnen voorkomen, oordeelde de rechtbank op basis van de verklaring van een forensisch arts.

De rechtbank overweegt dat de vrouw nog dagelijks met het verlies van haar man moet omgaan en na een alcoholverslaving nu een positieve wending aan haar leven probeert te geven.