ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag celstraffen opgelegd tegen geweldplegers tijdens de Kuiprellen op 17 september.

Een 36-jarige inwoner van Uddel, die tijdens de rellen een metalen staaf gooide, kreeg een celstraf opgelegd van een jaar waarvan drie maanden voorwaardelijk. Een andere relschopper kreeg een straf van negen maanden cel waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Een verdachte werd vrijgesproken. De rechter vond het bewijs dat de man betrokken was bij het geweld niet toereikend.

Het Openbaar Ministerie, dat een jaar cel tegen de man eiste, vindt dat op beelden die van de rellen zijn gemaakt de man herkenbaar in beeld is en gaat tegen de uitspraak in beroep. De man zweeg tijdens de zitting.

Emotie

De verdachte uit Uddel werd tijdens de zitting overmand door emoties en betuigde spijt voor zijn daden. De advocaten van de verdachten lieten weten de eis veel te zwaar te vinden voor een dergelijk incident.

Tijdens de eerste rechtszaken tegen vijf verdachten van de Kuiprellen bleek dat de agenten zich ''als ratten in de val'' voelden toen zij een dolgedraaide menigte voor de ingang zagen. Agenten hadden het gevoel dat ze moesten vechten voor hun leven.

Beangstigend

Volgens de advocaat van enkele agenten was het een ''beangstigende ervaring''. Er werd met stenen, staven en vuurwerk gegooid in de richting van de agenten die zich genoodzaakt voelden hun wapen te trekken.