DEN HAAG - De avondspits was maandag vanwege de mist langer dan normaal. Op het hoogtepunt stond er 305 kilometer.

Omstreeks 18.15 uur was dat afgenomen tot 270 kilometer, meldt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst (VID).

Vooral op de A9 was het druk vanwege spitsstroken die gesloten bleven vanwege de mist. Ook aan de oostkant van Amsterdam was het aanschuiven. Daar kwamen weggebruikers niet makkelijk de A1 op, eveneens door gesloten spitsstroken.

Op de A28 van Utrecht richting Amersfoort heeft het verkeer naast de dichte mist te maken met wegwerkzaamheden. Daar stond rond 18.15 uur nog zeventien kilometer file.

Goed aanpassen

Weggebruikers lijken zich goed aan te passen aan het slechte zicht, zegt de woordvoerder. "Ze passen hun snelheid goed aan." Dat is volgens de zegsman ook terug te zien in het aantal ongevallen.

"Tussen 17.00 en 18.00 uur hebben er minder dan tien ongevallen plaatsgevonden, minder dan normaal." De verwachting is dat de files rond 19.00 uur zijn opgelost.

Dinsdag

Automobilisten krijgen ook dinsdag te maken met een zware ochtendspits. Dat liet de ANWB maandag weten.

Naar verwachting staat er op het hoogtepunt van de ochtendspits ongeveer 400 kilometer file in ons land. Volgens de ANWB blijven waarschijnlijk veel spitsstroken opnieuw gesloten.

Maandagochtend stond er op het hoogtepunt van de spits in totaal 450 kilometer file. Normaal gesproken is dat maximaal 280 kilometer.

Mist veroorzaakt hinder op de weg