AMSTERDAM - Orka Morgan gaat definitief naar dierenpark Loro Parque op Tenerife en wordt dus niet vrijgelaten in de natuur.

De rechtbank van Amsterdam wees maandag bezwaren van de zogeheten Orka Coalitie af.

Het Dolfinarium Harderwijk, waar Morgan al bijna anderhalf jaar verblijft, en de Orka Coalitie stonden de afgelopen maanden lijnrecht tegenover elkaar wat betreft de toekomst van Morgan.

Het Dolfinarium Harderwijk stapte naar de rechter om Morgan zo snel mogelijk te verhuizen naar dierenpark Loro Parque op Tenerife.

De rechter bepaalde dat staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) voldoende zekerheid heeft gekregen dat Loro Parque geschikt is voor verdere opvang van Morgan. Ook Spanje moet de strenge internationale regels voor bescherming van walvisachtigen naleven.

Voorwaarden

Volgens de Spaanse autoriteiten voldoet het park aan de voorwaarden van wetenschappelijk onderzoek en educatie. Daar mag de staatssecretaris op afgaan, aldus de rechtbank.

Volgens de rechter is niet gebleken dat de verhuizing vooral voor commerciële doeleinden plaatsvindt en evenmin dat Loro Parque geen goede huisvesting kan bieden.

'Ontzettend blij'

Het Dolfinarium is volgens een woordvoerder ''ontzettend blij'' dat Morgan nu op korte termijn temidden van soortgenoten zal gaan wonen.

Het jonge dier kan zichzelf niet meer in vrijheid redden, maar wel communiceren en spelen met andere orka's, aldus het zeezoogdierenpark. Loro Parque is volgens het Dolfinarium het modernste orkapark ter wereld.

Wanneer Morgan precies gaat verhuizen, is nog niet bekend, maar wel zo snel mogelijk. Om het 1200 kilo zware dier te vervoeren is een ingewikkelde logistieke operatie nodig. Morgan gaat per vliegtuig naar Tenerife.

'Droevige dag'

De Orka Coalitie spreekt van ''een slechte en droevige dag voor Morgan.'' Omdat de actiegroep ervan overtuigd is dat het Dolfinairum geld verdient aan de verhuizing van de orka, stelt zij ''dat de handel in beschermde dieren kennelijk is toegestaan''. De coalitie denkt nog na over een hoger beroep.

''Voor Morgan kunnen we niks meer doen; die verhuist morgen over overmorgen. Maar we overwegen wel door te gaan om een principe-uitspraak te krijgen over hoe we eigenlijk om moeten gaan met aangespoelde orka's.''

Beroep

De dierenactivisten van de Orka Coalitie gingen in beroep om de verhuizing naar Tenerife te voorkomen. Zij wilden juist dat Morgan wordt vrijgelaten in de natuur. Daar zou het dier met haar familie herenigd kunnen worden, stelde de coalitie.

Orka Morgan werd op 23 juni vorig jaar ernstig verzwakt aangetroffen in de Waddenzee. Sindsdien verblijft ze in het Dolfinarium in Harderwijk. Het dier is inmiddels weer gezond.