DEN HAAG  - De mist heeft maandag het ochtendverkeer ernstig gehinderd. Op de Nederlandse wegen stonden lange files.

Op het hoogtepunt iets na 08.00 uur stond er een totaal van 450 kilometer. Normaal gesproken staat er op een maandagochtend in totaal maximaal zo'n 280 kilometer file.

Volgens een woordvoerder van de ANWB was het rond acht uur het drukst rond Amsterdam en dan met name op de A9 (19 kilometer tussen Heemskerk en Raasdorp) en de A7 (17 kilometer tussen Hoorn en Zaandam).

Tegen negen uur concentreerde de drukte zich rond Nijmegen en tussen Den Bosch en Utrecht. Rond die tijd werd het al een stuk rustiger in de rest van Nederland, evengoed stond er nog meer dan 200 kilometer file.

Minder ongelukken

Automobilisten vertrokken eerder van huis en hielden meer afstand, waardoor files eerder dan anders ontstonden en langer waren dan normaal. Voor zover bekend zijn er veel minder ongevallen dan anders gebeurd op de snelwegen.

Op veel plaatsen zijn de spitsstroken gesloten. Die worden door camera's bewaakt; de strook blijft dicht als de camera's niet goed zijn te gebruiken, bijvoorbeeld bij sneeuw of mist.

Schiphol

Schiphol kampt rond 15.00 uur nog altijd met vertragingen en annuleringen. In totaal zijn maandag tussen 01.00 uur en 23.55 uur vanaf Schiphol al zo'n 185 vluchten geannuleerd.

Bij Eindhoven Airport moesten 's ochtends tientallen binnenkomende vluchten uitwijken naar andere luchthavens. In totaal werden zeven vluchten geschrapt.

Vanaf Rotterdam The Hague Airport vertrekt maandag geen enkel vliegtuig meer. In totaal zijn ongeveer dertig vluchten geannuleerd.

De vluchten die in Rotterdam moeten landen zijn uitgeweken naar luchthavens in Brussel, Düsseldorf of naar andere luchthaven in Nederland. Drie vluchten die vanaf Rotterdam zouden vertrekken, vertrekken vanaf Amsterdam.

De luchthavens adviseren reizigers om de websites van de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen goed in de gaten te houden. Ook andere Europese luchthavens kampen met problemen door mist.

Groningen Airport

Op Groningen Airport Eelde zijn maandagochtend nog geen vluchten geannuleerd of vertraagd als gevolg van de mist. Het zicht op de baan is wel heel beperkt, maar vliegtuigen kunnen vooralsnog gewoon landen en opstijgen, zo meldde een woordvoerster.

Het vliegveld houdt de situatie wel nauwlettend in de gaten. ''Maar tot dusver gaan alle vluchten door”, aldus de woordvoerster, die ook zegt dat het uitmaakt om welk type vliegtuig het gaat en over welke instrumenten het beschikt.

Overigens rijdt en vaart de transportsector wel door ondanks de mist. Het verminderde zicht maakt de situatie op de weg en het water verre van ideaal, maar de mist vormt geen onoverkomelijk obstakel.

Zicht

Bijna in het hele land is sprake van dichte tot zeer dichte mist. Alleen in het zuiden van Limburg is geen nevel. Het zicht is over het algemeen minder dan 100 meter, plaatselijk soms minder dan 50 meter. Dat heeft weeronline.nl gemeld.

Ook tijdens de avondspits zullen door de mist lange files ontstaan. Volgens een woordvoerster van de ANWB houdt de verkeersdienst rekening met ongeveer 300 kilometer aan files in totaal. Normaal staat er op een maandagavond circa 150 kilometer.

Het KNMI verwacht dat de mist, die sinds al enkele dagen boven het land hangt, nog zeker tot dinsdag voor grijs weer zorgt.

Bekijk onze weer- en verkeerpagina.