DEN HAAG - Het verkeer op de Nederlandse wegen had zondagmiddag veel last van de dichte mist die door het hele land hing. Rond half 6 's middags stond er meer dan 90 kilometer files op de wegen, een ''zeer extreme lengte voor een zondagmiddag’’, aldus de verkeersdienst van de ANWB.

Rond 7 uur 's avonds waren de meeste files wel weer opgelost.

De grootste problemen deden zich voor op de A1 van Amersfoort naar Amsterdam, de A12 richting Utrecht en Den Haag en de A50 van Limburg naar Nijmegen.

De drukte kwam onder meer doordat Rijkswaterstaat vanwege de mist zondag veel spitsstroken had gesloten. Bovendien reden automobilisten op veel stukken weg veel langzamer dan normaal om te kunnen anticiperen op het slechte zicht.

Weinig ongelukken

Volgens de ANWB gebeurden er weinig ongelukken op de weg. Het advies voor automobilisten om langzaam te rijden, blijft ook zondagavond en maandag van kracht. Bovendien gaat de temperatuur zondagavond omlaag, zodat het op lokale wegen ook glad wordt.

Het advies van de ANWB aan automobilisten om na te denken voor ze de weg op gaan, blijft van kracht. Het zicht is op veel plekken slechts 50 meter. Dit verandert zondagavond en maandagochtend niet.

Ochtendspits

De ANWB houdt rekening met een drukke ochtendspits maandag. Naar verwachting trekt de mist die zondagmiddag boven het land hangt niet op, en breidt die zich zelfs uit.

Daardoor blijft maandag een aantal spitsstroken dicht, aldus een woordvoerder zondag.

Volgens de woordvoerder gaat de verkeersdienst uit van ruim 300 kilometer file rond half negen maandagochtend. Op een gemiddelde maandag staat er rond dat tijdstip zo'n 250 kilometer.

Schiphol

Tientallen vluchten vanaf Schiphol zijn zondag geannuleerd wegens de dichte mist. Voor maandag verwacht Schiphol opnieuw problemen, aangezien het weertype niet verandert.

Bij mist heeft Schiphol minder capaciteit op de start- en landingsbanen. Dit is een gevolg van het besluit van de luchtverkeersleiding om meer ruimte tussen de vertrekkende en aankomende vliegtuigen in te bouwen wegens het beperkte zicht. Veel luchtvaartmaatschappijen anticiperen hierop door vluchten zogenaamd preventief te annuleren.

Bootjes

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft tien recreatieschippers bekeurd omdat ze in strijd met de voorschriften in dichte mist voeren.

Dit veroorzaakte onveilige situaties op het water, aldus het KLPD. Binnenvaartschepen konden hierdoor een aanvaring soms nauwelijks voorkomen. Kleine schepen die geen radar hebben, mogen volgens het politiereglement niet varen bij dichte mist. Het ging om incidenten op de Waal en op het Amsterdam-Rijnkanaal.

Op het Hollands Diep had een schipper zijn bootje aan een grote boei vastgemaakt omdat hij door de mist niet meer wist waar hij zat. Deze schipper kreeg van Rijkswaterstaat een bekeuring.