AMSTERDAM - Enkele honderden medewerkers van de openbaar vervoerbedrijven GVB en RET zijn zondag op het plein voor het Centraal Station in Amsterdam bijeen om te staken tegen de bezuinigingen op het openbaar vervoer.

De stakingsmanifestatie van vakbond Abvakabo FNV wordt onder meer ondersteund door de actiegroep Milieudefensie, die 40 procent van een stadsbus afzaagt om de consequenties voor de reizigers in beeld te brengen.

Veel actievoerders dragen protestborden en spandoeken met leuzen als 'Rutte zet OV-reiziger in de kou' en 'Zeg nee tegen de PVV, want ze verpatsen de RET'. HTM-medewerkers houden een eigen kleinschalige actie in Den Haag.

Verrassen

Weinig mensen hebben zich laten verrassen door de staking in het stadsvervoer van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dat lieten de woordvoerder van de vervoersbedrijven GVB, RET en HTM zondagmiddag weten.

Zo waren er in Den Haag maar heel weinig vragen aan mensen die de servicebalies van HTM bemanden. Er kwamen maar weinig telefoontjes binnen over de staking. Ook in Rotterdam verliep alles rustig. ''Maar het is de zoveelste actie, het wordt bijna een soort gewenning'', aldus een woordvoerder van de RET.

De bedrijven stelden al eerder dat op een gemiddelde zondag in totaal zo'n 770.000 mensen gebruik maken van het stadsvervoer in de drie steden. In Amsterdam gaat het om gemiddeld 350.000 mensen, in Rotterdam 250.000 en in Den Haag om 170.000.

December

In december volgt opnieuw een staking van het openbaar vervoer in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dit kondigde Eric Vermeulen van de vakbond Abvakabo FNV zondag aan op de stakingsmanifestatie voor het Centraal Station in Amsterdam.

Het is nog niet bekend of de staking net als zondag opnieuw 24 uur gaat duren of meerdere dagen in beslag zal nemen. Maandag voeren de vakbonden overleg met hun achterban. Het wordt volgende maand de zesde keer dit jaar dat het vervoer per trams, stadsbussen en metro's in de grote steden plat komt te liggen.

Werkonderbreking

In juni vond bovendien een werkonderbreking plaats. Vermeulen zegt dat de staking in december alleen doorgaat als de 24-uursstaking van zondag geen resultaat heeft. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) kan de staking volgens Abvakabo FNV voorkomen als ze haar bezuinigingsplannen intrekt.

Voorzitter Ger Geldhof van de ondernemingsraad van het GVB stelde op het Stationsplein dat het verzet doorgaat zolang het kabinet vasthoudt aan de bezuinigingen op het openbaar vervoer en aan de openbare aanbesteding.

Volgens Geldhof staan hierdoor 3000 van de 7000 banen in het openbaar vervoer in de grote steden op het spel. Geldhof: ''De strijd gaat door, want zonder strijd geen overwinning''.

Bedoeling

Geldhof zei dat de vakbonden binnenkort met de stadsregio's willen praten met de bedoeling om met hun eigen opdrachtgevers gezamenlijk op te trekken tegen het kabinetsbeleid en daarmee een kaalslag in het openbaar vervoer te voorkomen.

De actie werd zondag ondersteund door Milieudefensie. ''Het openbaar vervoer is een collectieve voorziening en daarmee van ons allemaal.

Het is geen product dat te koop is voor de hoogste bieder'', zei woordvoerder Ivo Stumpe van Milieudefensie. Verkleed als premier Mark Rutte en minister Schultz van Haegen keken actievoerders van de milieuorganisatie toe hoe 40 procent van een bus werd afgezaagd.

Achterhaald

Reizigersorganisatie Rover noemt de stakingen in het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht achterhaald. ''Het ziet er niet naar uit dat de minister door de knieën gaat'', aldus een woordvoerder zondag.

Er wordt geprotesteerd tegen de bezuinigingen en tegen de verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer. ''Wij zijn ook tegen de bezuinigingen, maar voor ons ligt ligt de aanbesteding een stuk genuanceerder. Het maakt voor ons reizigers niet uit door wie we vervoerd worden.''

Rover is meer gebaat bij andere manieren van actie voeren, aldus de zegsman. Als voorbeeld noemt hij het gratis vervoeren van mensen.

OV-staking op zondag