RIJSWIJK - Ongeveer 770.000 mensen hebben zondag last van de staking in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dat blijkt uit een rondgang langs de vervoersbedrijven GVB, RET en HTM.

In Amsterdam maken volgens een GVB-woordvoerster op een gemiddelde zondag 350.000 mensen gebruik van de bus, metro of tram. In Rotterdam zijn dat er naar schatting 250.000 en in Den Haag 170.000.

In deze steden staakt het personeel van de vervoersbedrijven 24 uur lang. De medewerkers legden al eerder dit jaar enkele keren het werk neer, uit protest tegen de aangekondigde bezuinigingen en de verplichte aanbestedingen in het openbaar vervoer.

Winkeliers vinden het hooguit vervelend dat consumenten op de koopzondag geen gebruik kunnen maken van het stadsvervoer. ''Maar we zijn wel blij dat de staking lang van tevoren is aangekondigd, zodat mensen er rekening mee kunnen houden'', zei een woordvoerster van Detailhandel Nederland.

De brancheorganisatie gaat ervan uit dat mensen de fiets of de auto pakken, in plaats van de tram, metro of bus. Een grote impact zal de staking niet hebben op de omzetten die de winkels zondag draaien. En als dat al zo is, dan is het eerder uitstel van aankopen dan afstel.