UTRECHT - Met een totaalopbrengst van 25 miljoen euro sluiten de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) de giro 555-actie voor de slachtoffers in de Hoorn van Afrika op 30 november officieel af.

Dat maakte een woordvoerster van de SHO vrijdag bekend. De campagne voor de droogteslachtoffers in de Hoorn van Afrika startte op 12 juli.

''Door extreme droogte, stijgende voedselprijzen en conflicten werden miljoenen mensen in Kenia, Ethiopië en vooral Somalië met honger en ondervoeding geconfronteerd'', meldt de SHO.

Hoewel het nu regent in het gebied, is de ramp nog niet voorbij. Zo neemt de grond weinig vocht meer op omdat die extreem is uitgedroogd. Bovendien kan er nog niet worden geoogst omdat er eerst opnieuw gezaaid moet worden.

Water

Van het geld dat de Nederlanders hebben gegeven, wordt de eerste nood gelenigd met water, medicijnen en voedsel. ''Ook krijgen mensen hulp bij het zaaien van nieuwe gewassen, worden waterputten geslagen en krijgen slachtoffers hulp bij het opnieuw opbouwen van hun veestapel'', aldus de SHO.