AMSTERDAM - De inmiddels meerderjarige asielzoeker Mauro Manuel heeft al zeker twee jaar geen contact meer gehad met zijn biologische moeder.

Dat zeggen bronnen rond de 18-jarige woensdag tegen de Volkskrant. Minister Gerd Leers (CDA) van Immigratie en Asiel sprak volgens de krant eerder van een bestaande relatie. De 18-jarige Mauro kwam op zijn tiende naar Nederland, maar moet van Leers het land verlaten.

Tussen de moeder, die net als Mauro zelf, in 2009 instemde met een mogelijke adoptie door zijn Nederlandse pleeggezin, en instanties in Angola is voor zover bekend geen contact. Toen de pleegouders uit het Limburgse Oostrum destijds contact wilden opnemen, verliep dat volgens de bronnen uiterst moeizaam.

De rechtbank gaf geen toestemming voor de adoptie en is steeds uitgegaan van een 'redelijke verwachting' dat Mauro terug zou gaan naar Angola en daar bij familie terecht zou kunnen.

De kwestie rond Mauro leidde vorige maand tot een grote interne crisis bij het CDA. De 'dissidente' Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier vonden dat Mauro in Nederland moet kunnen blijven.

Uiteindelijk legden zij zich neer bij het compromis dat Mauro voorlopig in het land kan blijven, als hij een studievisum aanvraagt.