AMSTERDAM - Het lid van motorclub Satudarah Marcel Quax dat wil dat zijn foto uit het boek Platter & dikker verdwijnt, verscheen dinsdag niet op het door hemzelf aangespannen kort geding tegen Uitgeverij Bas Lubberhuizen.

Volgens advocaat Ruut Verhoeven lijdt zijn cliënt onder de publiciteit en was hij bang om journalisten te treffen bij de rechtbank in Amsterdam.

In Platter & dikker schrijft journalist Henk Hofland over het nieuwe Nederland. Roel Visser maakte er foto's bij. Het boek heeft een oplage van 1500 exemplaren. Een tweede druk staat gepland.

Quax voelt zich aangetast in zijn goede naam en wil het boek uit de winkel. In Platter & dikker wordt hij op een lijn gesteld met onder anderen een supporter van ADO Den Haag die zijn geslachtsdeel toont, aldus Verhoeven. Hierdoor liep hij volgens zijn raadsman een nieuwe baan mis.

Niet beledigend

Op de foto in het boek is Quax te zien als hij een Harley Davidson dag in Rotterdam bezoekt. Zijn naam staat niet in het onderschrift. Bovendien is de tekst in het boek volgens raadsman Guido Enkelaar van de uitgever niet beledigend voor de man.

Volgens Enkelaar was Quax bovendien eerder herkenbaar in de media geweest, waardoor hij min of meer een publieke figuur is. De raadsman zei dat er in een nieuwe druk eventueel een balkje voor zijn ogen kan worden gedrukt. De eerste druk is volgens hem bijna uitverkocht.

De uitspraak is op 24 november.