LELYSTAD - De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Lelystad 8 jaar gevangenisstraf geëist tegen twee 18-jarige jongens uit Almere.

Ze zouden in mei drie bejaarde vrouwen van 80 en 89 jaar oud met geweld hebben overvallen in hun woning, maakte justitie bekend.

Tegen een 16-jarige jongen is 12 maanden jeugddetentie geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan een van de overvallen door op de uitkijk te staan en buitgemaakte sieraden thuis te bewaren.

De officier van justitie rekende het de verdachten zwaar aan dat ze drie keer een ouder, kwetsbaar slachtoffer kozen om te overvallen. Ze noemde het 'bijzonder laf'.

De verdachten drongen de woningen van de vrouwen binnen en duwden ze met geweld op de grond. Daarna hebben zij de slachtoffers geschopt en bedreigd. "Zij dreigden een van de vrouwen zelfs haar vinger af te snijden als ze de trouwring van haar overleden echtgenoot niet afstond'', aldus de officier.

Twee van de drie slachtoffers zijn intussen naar een verzorgingshuis verhuisd, terwijl zij daarvoor nog zelfstandig woonden.