UTRECHT - Het Openbaar Ministerie in Utrecht werkt 'met grote spoed' aan de zaak van de adjunct-directeur van het Anna van Rijn College uit Nieuwegein, die een 13-jarige leerling mishandeld zou hebben.

Dat heeft een woordvoerster dinsdag gezegd.

''We gaan bekijken wat er nu precies is gebeurd, hoe de jongen gewond is geraakt, wat diverse getuigen daarover zeggen en welke verklaringen betrokkenen geven. Op grond daarvan komt het OM tot een zorgvuldig oordeel'', zegt de woordvoerster.

''Het is voor het eerst dat een incident op een school zo'n grote vorm heeft aangenomen'', aldus de zegsvrouw. Het politiedossier is dinsdag ingeleverd bij het OM, dat woensdag een besluit denkt te nemen over eventuele vervolging in deze zaak.

De bewuste leerling gaat naar een andere school zo bleek dinsdag. De ouders deden aangifte van mishandeling nadat de adjunct-directeur de jongen naar eigen zeggen ''in zijn kraag had gevat" en op de gang had gezet.

De jongen was al een keer of tien gevraagd om de klas te verlaten. Hij moest de les uit ''om af te koelen" na een vechtpartij. Vervolgens pakte de politie de adjunct-directeur op school op.

Speciaal onderwijs

De jongen gaat in overleg met zijn ouders volgende week naar een school voor speciaal onderwijs, aldus de woordvoerder. Op het Anna van Rijn College zat hij al op een afdeling voor leerwegondersteunend onderwijs. ''Maar hij heeft meer begeleiding nodig." Dat bleek ook uit andere incidenten.

Waarschijnlijk begint de hevig ontdane adjunct volgend week weer met werken. De school is niet bang dat hij wordt vervolgd. Volgens het college is het protocol gevolgd en is de jongen niet hardhandig aangepakt.