ROTTERDAM - De Nederlandse terreurverdachte Sabir K. wacht mogelijk een helse gevangenschap als hij aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd. De VS verdenken K. van gevechtshandelingen tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan.

Die verwachting is op te maken uit een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam uit 2010. De veroordeelde terrorist Wesam al Delaema kreeg zelfs een enorme verkorting van zijn Amerikaanse straf van 25 jaar cel van deze rechtbank.

Dat gebeurde omdat de rechters vonden dat deze Nederlandse Irakees zeer slecht in de VS was behandeld.

In het boek Staatsgeheim van ANP-journalist Sander Kuypers vertelt de veroordeelde Al Delaema uit Amersfoort wat hem tijdens zijn detentie in de VS (2007-2010) in de beruchte DC Jail allemaal is overkomen. Het gebeurde op slechts een paar kilometer van het Witte Huis.

Geen daglicht

Al Delaema werd lange tijd geïsoleerd onder de grond opgesloten. Het eerste half jaar zag hij nooit daglicht. Hoewel de temperatuur in de gevangenis in de herfst en winter zeer laag was, moest hij zich vaak in zijn cel uitkleden en naakt blijven zitten.

Lange tijd kreeg hij geen deken. Zowel overdag als 's nachts werd vaak lange tijd het brandalarm aangezet, zodat het hem onmogelijk werd gemaakt om te slapen. Ook spuugden bewakers in zijn eten of ze deden er glas in. Een keer werd zijn cel onder water gezet.

Direct toen Al Delaema DC Jail binnenkwam, werd hem door de bewakers duidelijk gemaakt dat ze er echt alles aan zouden doen om hem het plegen van aanslagen op Amerikaanse militairen te laten bekennen. Dat ging ze zeer goed af, vertelde de gevangene achteraf, want bijna alle bewaarders waren Irak-veteranen en dus zeer 'gemotiveerd'.

Om de druk nog meer op te voeren, lieten ze Al Delaema zelfmoorden en pogingen daartoe, bekijken. Uit het boek Staatsgeheim blijkt ook dat de Nederlandse overheid toen Al Delaema in de VS vastzat, al wel degelijk van de slechte omstandigheden op de hoogte was.

Pakistan

Sabir K. (24) kwam in april in ons land aan. Daarvoor zat hij maanden vast in Pakistan. Hij zegt daar te zijn gemarteld en volgens hem waren de VS en Nederland daarvan op de hoogte.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft het uitleveringsverzoek voor Sabir K. in de justitiële molen gebracht. De rechtbank in Rotterdam heeft de uitlevering van Sabir K. toegestaan.

De zaak ligt nu ter beoordeling bij de Hoge Raad.