AMSTERDAM - Twee op de drie Nederlanders vieren dit jaar sinterklaas, en tachtig procent van hen doet dat met familie. Daarmee is het sinterklaasfeest nog steeds familiefeest nummer een.

Dat meldt RTL Nieuws, dat de zaak liet onderzoeken door een speciaal bureau. Het draait om gezelligheid en om cadeautjes.

Slechts een op de vijf ondervraagden gaat voor sinterklaasavond in de weer om een surprise en een gedicht in elkaar te zetten.

Meer mensen, bijna een derde, houden het bij een gedicht, en ruim veertig procent van de ondervraagden laat zelfs het gedicht achterwege en geeft gewoon een cadeautje.

Budget

De crisis deert de Nederlanders volgens de onderzoekers van DVJ Insights maar matig. Driekwart denkt evenveel uit te geven aan sinterklaascadeautjes als vorig jaar. Het gemiddelde budget is ruim zes tientjes. Opvallend genoeg is het bedrag dat wordt uitgetrokken voor kerst groter, namelijk 106 euro.

Sint-Nicolaas arriveerde zaterdag met zijn stoomboot in Dordrecht. Pakjesboot 12 ging in eerste instantie de verkeerde kant op en er waren zorgen over de Zwarte Pieten, die in geen velden of wegen te bekennen waren.

Uiteindelijk kwam alles toch nog goed, en kon burgemeester van Dordrecht Arno Brok hem van harte welkom heten. Sinterklaas blijft tot 6 december in het land.

Alle foto's van de intocht van Sinterklaas op de special