AMSTERDAM - Het aantal zelfmoorden in Amsterdam neemt door de economische crisis flink toe. In 2010 pleegden 89 Amsterdammers zelfmoord, terwijl dat in de jaren daarvoor gemiddeld 73 keer gebeurde.

Dit jaar stond de teller begin oktober al op 80. Dat blijkt uit cijfers van de GGD in Amsterdam, schrijft Het Parool. Landelijk is de stijging minder groot.

Volgens Lyna Polikar, coördinator suïcidepreventie van de hoofdstedelijke GGD, komt de stijging deels door de crisis. "In tijden van crisis zie je het aantal zelfdodingen toenemen. Mensen komen vanwege schulden of werkloosheid extra onder druk te staan", zegt ze. "Maar veel factoren spelen mee."

Training

De GGD wil schuldhulpverleners een training aanbieden om suïcidaliteit herkenbaar en bespreekbaar te maken. Britse sociologen legden eerder al een verband tussen zelfmoordcijfers en de crisis. Van tien onderzochte landen steeg bij negen het aantal zelfdodingen met vijf procent of meer.

Landelijke cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland laten een groei van vijf procent zien van het aantal zelfdodingen in 2010. het gaat vooral om mensen in de leeftijd van 40 tot 65 jaar.