AMSTERDAM - Op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam zijn zaterdagochtend geallieerde militairen herdacht die zijn omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Dat gebeurde tijdens de Remembrance Day, ook wel bekend als de klaprozenherdenking. De plechtigheid is te vergelijken met de Nederlandse herdenking op 4 mei.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam liep voorop in een herdenkingsstoet met vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en Polen. Er liepen circa 200 mensen mee naar het ereveld waar de geallieerde militairen rusten.

Poppy

Van der Laan legde een krans bij de graven. Leerlingen van The British School of Amsterdam eerden de soldaten door een kunststof klaproos te leggen bij de 323 militaire graven. Met deze 'poppy' herdenken Britten hun oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen daarna.

Dit jaar legden voor het eerst ook Poolse Amsterdammers met kinderen bloemen op de graven van gesneuvelde Poolse soldaten, aldus een woordvoerster van de begraafplaats.