DEN BOSCH - Provinciale Staten van Noord-Brabant zijn vrijdag unaniem akkoord gegaan met een bijdrage van 17,5 miljoen euro aan de kosten van de bodemsanering na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk.

Gedeputeerde Staten ontvingen vrijdag complimenten over de gelijke rijksbijdrage die op het laatste moment nog is binnengehaald.

De totale kosten van de bodemsanering zijn geraamd op 38,2 miljoen euro. Het Rijk draait op voor de overige 3,2 miljoen euro.

Gedeputeerde Johan van den Hout meldde eerder op vrijdag dat de gemeente Moerdijk deze kosten moest dragen, maar dit bleek een vergissing.

Civiele weg

Door de bijdrage van de rijksoverheid gaat anders dan eerder werd afgesproken niet de gemeente Moerdijk, maar de provincie de bodemsanering uitvoeren.

Nadelige consequentie is dat het vrijwel kansloos geachte verhaal van de kosten op het failliet verklaarde Chemie-Pack zo mogelijk nog moeilijker wordt, aldus de gedeputeerde. Kosten moeten worden teruggeëist via de langere civiele weg in plaats van via de bestuursrechter, legde hij uit.

De provincie overweegt nog bedrijven die aan Chemie-Pack zijn gerelateerd aansprakelijk te stellen. En omdat de kwaliteit van de verzekeringen te wensen over laat is de tussenpersoon wellicht aansprakelijk te houden, denkt de provincie.