DEN HAAG - De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat de komende weken scherp in de gaten houden of zich problemen blijven voordoen met treinen die doorschieten op het gladde spoor.

De Nederlandse Spoorwegen en Prorail namen daarvoor de nodige maatregelen, maar desondanks schoot vorige week bij Den Dolder een trein door een overweg op.

De Onderzoeksraad wil daarom deze herfst goed in de gaten houden hoe NS en Prorail dit probleem nu aanpakken, zo meldde een woordvoerder vrijdag.

Vallende blaadjes spelen het spoor al lang parten, maar de machinisten trainen er tegenwoordig op in het NS-simulatorcentrum in Amersfoort. Twee jaar geleden werd het in gebruik genomen.

''Ze remmen eerder en trekken voorzichtiger op om zo schade aan de rails te voorkomen. Ze melden gladde sporen altijd aan de treindienstleider'', aldus een zegsvrouw van NS.

Veiligheid

De NS benadrukt dat met de veiligheid op het spoor niets mis is. De vier simulatoren zijn bedoeld om de betrouwbaarheid en het op tijd rijden van de treinen verder te vergroten.

Er is ook op andere manieren van alles gedaan om gladheid door afgevallen blaadjes te voorkomen. Zo brengen treinen antigladheidsgel op de rails aan en laat Prorail bomen en struiken naast het spoor bijtijds snoeien.