DEN HAAG - Wim Pijl, de buitengewoon ambtenaar die donderdag door de gemeente Den Haag is ontslagen omdat hij geen homostellen wil trouwen, wil het ontslag juridisch gaan aanvechten.

''Ik ben intens verdrietig en zeer teleurgesteld over dit besluit’’, stelt het oud-raadslid van de fractie ChristenUnie-SGP.

''Ik mag homostellen niet discrimineren, maar ik word nu zelf wel gediscrimineerd. Ik ga serieus kijken wat mijn juridische mogelijkheden zijn. De rechter moet zich hier maar eens over uitspreken.’’

Vakbond RMU heeft donderdag al aangegeven Pijl te willen bijstaan in het aanvechten van zijn ontslag. De RMU noemt het in een reactie ''onthutsend'' dat de trouwambtenaar de ruimte is ontnomen om ''gewetensvol zijn werk te doen’’.

Zowel de vakbond als Pijl zelf verwijst naar een uitspraak van toenmalig staatssecretaris Job Cohen. Deze had 10 jaar geleden beloofd dat er ruimte moest zijn voor gewetensbezwaren, mits in elke gemeente wel homohuwelijken konden worden afgesloten.

Bezwaren

Pijl had onlangs in een interview met dagblad Trouw aangegeven principiële bezwaren te hebben tegen het trouwen van homo’s en lesbiennes. Naar aanleiding van dit interview heeft de gemeente Den Haag begin deze week een gesprek met hem gevoerd. Toen hij niet terugkwam van zijn uitspraken, is hem duidelijk gemaakt dat hij zijn functie moet opgeven.

In de emancipatienota die de gemeente onlangs presenteerde, nam Den Haag stelling tegen het kabinetsstandpunt dat ambtenaren die vanwege hun geloof moeite hebben met homohuwelijken, dat moeten kunnen weigeren. De kwestie is onlangs door het kabinet op de lange baan geschoven.