AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 85-jarige Ronnie J. uit Amsterdam donderdag schuldig verklaard aan moord op haar 47-jarige dochter Dominique.

De rechtbank legde de bejaarde vrouw geen straf op, conform de eis van de officier van justitie.

J. bracht haar dochter in februari vorig jaar om het leven door met een scheermes haar keel door te snijden. Ze had toen 35 jaar voor haar verstandelijk gehandicapte dochter gezorgd. J. wilde voorkomen dat haar dochter naar een tehuis zou moeten.

Hoewel de rechtbank erkende dat er mogelijk sprake was geweest van paniek en J. verminderd toerekeningsvatbaar was - ze leed aan beginnende dementie - oordeelde de rechtbank dat er sprake was van voorbedachten rade en achtte moord bewezen.

J. is strafbaar, maar de rechtbank legt geen straf op in verband met de omstandigheden, de hoge leeftijd van de vrouw en omdat de kans op herhaling nihil is.

Tehuis

Dominique woonde als kind enige tijd in een tehuis. Daar zou ze zijn mishandeld en seksueel misbruikt. Sindsdien zorgde haar moeder voor haar zonder hulp van anderen. Dominique kon niet zelfstandig eten en was incontinent, maar J. hield hulpverleners buiten de deur.

Een brief over de financiële situatie van haar dochter en een aanbod van hulpverleners vatte J. op als een oproep dat haar dochter het huis uit moest. Zo kwam zij tot haar daad.

Zwaargewond

J. probeerde ook zichzelf van het leven te beroven. Een familielid vond haar zwaargewond. J. was tijdens de zitting erg emotioneel.

De rechtbank: ''Ook in de toekomst zal verdachte worden geconfronteerd met de herinneringen aan wat zij heeft gedaan en het feit dat Dominique er door haar toedoen niet meer is.'' Bij de uitspraak was J. niet aanwezig.