ARNHEM - De 36-jarige Ron P. uit Delft is schuldig aan de moord op Christel Ambrosius in 1994 in Putten.

Ronald P. moet achttien jaar de gevangenis in voor de moord op stewardess Christel Ambrosius. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem donderdagmiddag gezegd in zijn uitspraak tegen Ron P. In de zogeheten Puttense moordzaak werd Ambrosius gewurgd, verkracht en de keel doorgesnede in het huisje van haar oma.

Met de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem komt er donderdag na 17,5 jaar een voorlopig einde aan de moordzaak.

Cassatie

Deze zaak uit 1994 draait om de moord met verkrachting op de Puttense stewardess Christel Ambrosius. Advocaat Ruud van Boom heeft direct cassatie ingesteld tegen de veroordeling. De teleurgestelde advocaat noemt de veroordeling onbegrijpelijk.

Veroordeeld

Een jaar na de moord werden twee mannen uit Putten tot 10 jaar cel veroordeeld. De twee bekenden schuld na een intensieve reeks verhoren, hoewel sperma op het slachtoffer niet van hen bleek te zijn. Dit bleek een van de grootste rechterlijke dwalingen in Nederland. Terwijl de mannen vastzaten, rees er twijfel. Na 7 jaar cel werden ze alsnog vrijgesproken.

In 2008 kwam de huidige verdachte Ron P. in beeld, toen zijn DNA wel paste bij het spermaspoor. De verklaring van de verdachte dat hij een geheime seksuele relatie met het slachtoffer had, wat de aanwezigheid van dat DNA zou kunnen verklaren, vindt het hof niet aannemelijk.

De rechtbank in Zutphen veroordeelde hem in 2009 tot 15 jaar cel, zoals justitie ook had geëist. In hoger beroep eiste de aanklager op 12 oktober 18 jaar cel.

Uitspraak Puttense moordzaak