AMSTERDAM - Amerigo, het paard dat Sinterklaas ruim 20 jaar droeg bij de intocht en op de daken om pakjes rond te brengen op Sinterklaasavond, gaat met pensioen.

Het 30-jarige paard werd 22 jaar ingezet bij de intocht die op televisie werd uitgezonden. "Hij heeft zijn oude dag meer dan verdiend", zegt het voormalig diensthoofd van de Dienst Levende Have van de KLPD Pieter Wiersinga woensdag in het AD.

De politiedienst kocht het paard begin jaren tachtig. Het paard kwam wegens luchtwegproblemen niet hoger in de dressuursport. Het rustige karakter van de schimmel viel toen al op.

Wiersinga stelt dat hij zijn hart vaak vasthield tijdens de intocht, omdat de paarden die toen werden ingezet lang niet altijd betrouwbaar leken. Daarom belde hij de omroep om Amerigo aan te bieden.

Innige band

Na wat proefritjes zou al snel een innige band tussen Amerigo en de Sint zijn ontstaan. Het paard deed tal van intochten en figureerde in 2005 in de film Het paard van Sinterklaas.

Het paard geniet van zijn pensioen in een wei op de Veluwe. ''Zo nu en dan ga ik vast nog wel bij Amerigo langs'', laat Sinterklaas weten.

Inmiddels is in Noord-Holland een vervanger gevonden. Wiersinga heeft zelf geholpen bij de zoektocht naar een geschikt paard. Het nieuwe paard van de kindervriend luistert ook naar de naam Amerigo. ''Het is uiteraard ook een schimmel, maar dan een jonger exemplaar'', aldus een woordvoerster van de NTR.

Amerigo vertrekt tegelijk met Bram van der Vlugt, die vorig jaar voor het laatst gekleed als Sinterklaas de intocht bijwoonde. "Amerigo is het beste paard dat Sinterklaas in al die eeuwen heeft gehad", zegt Van der Vlugt tegen het AD.

Amerigo met pensioen