HAARLEM - Bartholomeus C. (50) uit Emmen vroeg op 16 oktober vorig jaar met een mes in de hand hulp bij het UMC in Groningen, omdat hij stemmen hoorde die zeiden dat hij iemand moest doden. Die hulp kreeg hij niet.

Een dag later werd een 59-jarige Zandvoorter met messteken omgebracht. C. wordt ervan verdacht dat hij deze man heeft gedood. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste maandag bij de rechtbank in Haarlem 5 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

De verdachte zou door het lint zijn gegaan, nadat het verstandelijk gehandicapte slachtoffer zou hebben gevraagd of C. over hem heen wilde plassen.

De Zandvoorter was naakt en vastgebonden. Hij werd met meerdere messteken omgebracht.

Bebloede handen

Kort nadat de Zandvoorter was gedood, meldde C. zich met bebloede handen bij het politiebureau in de badplaats en zei dat het slachtoffer iets ernstigs was overkomen.

Hij vertelde dat hij de man had gestoken in zijn buik, borst en zij. Tijdens de zitting zei C. dat hij het allemaal niet meer weet en dat hij onschuldig is.

De verdachte heeft een strafblad met daarop verkrachtingen, aanranding, zware mishandeling waardoor iemand omkwam en straatroven. Hij zat 17 jaar in de cel en is verslaafd aan harddrugs.

Ziekelijke gedragsstoornis

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) stellen dat de man een ziekelijke gedragsstoornis heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. Ze vonden geen aanwijzingen voor het verhaal van de verdachte dat hij stemmen hoorde.

Volgens hen is de man niet psychotisch. De kans op herhaling is groot. Het PBC adviseert tbs met dwangverpleging.

De rechtbank doet 21 november uitspraak.