AMSTERDAM - De 47-jarige in Polen aangehouden Rus die ervan wordt verdacht vastgoedhandelaar Willem Endstra op 17 mei 2004 in Amsterdam te hebben doodgeschoten, is aangekomen in Nederland.

Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) maandag laten weten. De Rus werd half oktober opgepakt.

De man is inmiddels voorgeleid aan de onderzoeksrechter in Amsterdam. Die heeft de verdachte maandag 14 dagen in bewaring gesteld.

Naast de vermoedelijke schutter arresteerde de politie half oktober in Nederland nog twee andere verdachten.

Dat waren Ali N. en zijn neef Ozgur C. Beiden zaten al eerder, in 2006, in verband met de moord op Endstra vast. Beiden zijn toen en nu inmiddels ook weer vrijgelaten.

Nauw contact

Endstra werd doodgeschoten in de buurt van zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid. De vastgoedmagnaat stond in nauw contact met diverse criminele kopstukken, onder wie Willem Holleeder en John Mieremet. Holleeder is later veroordeeld voor het afpersen van Endstra.

Endstra werd in het criminele milieu gekenschetst als de ‘bankier van de onderwereld’. Hoog spel tussen verschillende criminelen zou hem fataal zijn geworden.

De politie vermoedt dat Holleeder en Dino Soerel achter de moord op Endstra en een aantal anderen zitten, maar kampt nog met een lastige bewijspositie.

Onderzoek

Politie en justitie doen na 7 jaar nog altijd onderzoek naar de moord op Endstra. ''De brutale liquidatie van Endstra heeft veel impact gehad.

Daarom hebben we de afgelopen jaren alle onderzoeksmogelijkheden in binnen- en buitenland benut om uiteindelijk tot deze aanhouding te komen'', zei de politie na de arrestaties half oktober. De politie sprak van een doorbraak.

Verdachte Ali N. is bij het OM ook in beeld geweest voor de moord op Mieremet in Thailand in 2005. N. was ten tijde van die liquidatie voor korte tijd in het Aziatische land.