MAASTRICHT - Een meerderheid van de politieke partijen in de gemeenteraad van Maastricht wil dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie de wietpas niet op 1 januari 2012 invoert, maar een jaar later.

De partijen doen een oproep aan alle grensgemeenten met coffeeshops en aan politieke partijen om samen op te trekken in het verzet tegen snelle invoering van de wietpas.

De zeven raadsfracties lieten maandag weten de voorbereidingstijd voor de invoering te kort te vinden.

De wietpas kan volgens de zeven alleen maar worden ingevoerd na goede voorlichting en het stellen van duidelijke randvoorwaarden, waaronder extra politiecapaciteit. De minister heeft dienaangaande niets geregeld, aldus de fracties in een gezamenlijke verklaring.

Onaanvaardbaar

Ze noemen de snelle invoering onaanvaardbaar. ''Dit is iets over de schutting knikkeren bij de lokale overheid en dan zeggen: doe het daar maar mee'', zei voorzitter Manon Fokke van de PvdA-fractie.

De raad in Maastricht telt 11 fracties en 39 zetels. De zeven fracties zijn samen goed voor 22 zetels.

In januari vroeg Maastricht al om extra agenten aan de minister. ''In de brief van de minister die aan de gemeenten is verstuurd, staat niets over dit alles'', aldus de zeven fracties in hun verklaring.

''De gemeenteraad van Maastricht voelt zich dan ook niet serieus genomen en totaal overvallen door de snelle invoering zonder gedegen voorbereiding. Uit het schrijven van de minister blijkt dat er absoluut niet wordt geluisterd naar de lokale politici en de mensen in de wijken en de buurten''.

Brief

Tien wijkplatforms vroegen maandag in een brief aan de Maastrichtse coffeeshops om te stoppen met het op 1 oktober ingevoerde buurlandbeginsel waarbij uit het buitenland alleen Belgen en Duitsers nog welkom zijn.

Met name afgewezen Fransen zoeken nu drugsrunners op straat op, wat volgens de platforms tot meer overlast leidt. Volgens de zeven raadsfracties wordt dit na invoering van de wietpas alleen maar erger.