AMSTERDAM - Orka Morgan blijft nog minstens 2 weken in het Dolfinarium in Harderwijk.

Het bedrijf probeerde maandag bij de rechtbank in Amsterdam de verhuizing van de vrouwtjesorka naar dierenpark Loro Parque op Tenerife te versnellen, maar moet tot 21 november wachten op de uitspraak van de rechter.

Het Dolfinarium wilde Morgan liever eerder verplaatsen, maar het lukt de rechtbank gezien de omvang van het groeiende dossier niet om eerder uitspraak te doen. Dierenactivisten, verenigd in de Orka Coalitie, pleitten op de zitting voor uitzetting in de vrije natuur voor de kust van Noorwegen.

Commercieel belang

De Orka Coalitie verwijt het Dolfinarium er een commercieel belang op na te houden door de in juni vorig jaar aangespoelde orka te ruilen voor dolfijnen. Het Dolfinarium gaf daarentegen aan dat het heel normaal is dat dierenparken elkaar helpen.

Ook zeiden de vertegenwoordigers dat het Dolfinarium honderdduizenden euro's moet toeleggen op de verzorging en verplaatsing van Morgan, omdat de onkostenvergoeding van het Loro Parque niet kostendekkend zal zijn.

De rechter was kritisch over de afspraken tussen beide parken, die volgens haar niet geheel transparant zijn en ''als een wolk boven de stukken hangen''.

Bleker

Vertegenwoordigers van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw), die in oktober toestemming gaf voor de verhuizing van Morgan naar Tenerife, benadrukten dat dit besluit weloverwogen is genomen.

''Alles is beoordeeld of het realistisch is om Morgan terug te zetten in de vrije natuur, maar de onzekerheid blijft bestaan dat het misgaat. We begrijpen dat uitzetting heel interessant is voor wetenschappers, maar we kiezen voor het welzijn van het dier'', luidde de bijdrage van Bleker.

Het Dolfinarium voegde daaraan toe dat Morgan een goede toekomst wacht op Tenerife. Dat de dierenactivisten daar anders over denken, toonden ze aan met uitvergrotingen van foto's van bijtwonden en herpesinfecties van de orka's die daar in gevangenschap leven.