AMSTERDAM - Bob H. is veroordeeld tot 12 jaar cel voor de moord op zijn partner, miljonairsdochter Sandra Hazeleger.

Dat heeft de rechtbank van Utrecht maandag bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) had 2 weken geleden 14 jaar cel tegen hem geëist.

H. (50) heeft bekend in februari Hazeleger met een hondenriem te hebben gewurgd in een bungalow in Soesterberg.

Daarna vervoerde hij het lichaam in zijn auto naar de bossen rond Woudenberg en dumpte haar in een sloot.

Hij liep tegen de lamp toen hij enkele dagen later de auto waarin hij haar had vervoerd, in brand wilde steken.

H. verklaarde in een opwelling te hebben gehandeld. De rechtbank oordeelde dat de verdachte met een vooropgezet plan en weloverwegen tot twee keer toe de keel van zijn echtgenote heeft dichtgeknepen.

De rechtbank woog ook mee dat de partner van Hazeleger licht verminderd toerekeningsvatbaar is en dat hij oprecht berouw heeft getoond.

Hoger beroep

H. was niet bij de uitspraak. Zijn advocaat Willem-Jan Ausma weet nog niet of zijn cliënt in hoger beroep gaat. Daarover moet nog worden overlegd, aldus de raadsman.

De vermoorde vrouw was een telg van de familie Hazeleger, die in de Quote-500 staat. Zij verdienden hun kapitaal in de wegenbouw en met de handel in vastgoed. H. had geen financieel gewin bij de moord. Aanvankelijk werd gedacht dat ze was ontvoerd.

Pesten

Nabestaanden van Hazeleger schetsten tijdens de behandeling van de zaak hoe moeilijk de kinderen het hebben met de dood van hun moeder. Ze worden op school gepest omdat hun vader een moordenaar is.

Als ze hem in de gevangenis opzoeken, zijn ze een week ervoor en erna ziek van de spanning. Ook zouden ze bang zijn dat ''papa hen vermoordt''.