AMSTERDAM - De politie maakt zich ernstige zorgen over zwaar illegaal vuurwerk dat per post wordt verstuurd.

Dat meldt het Algemeen Dagblad maandag. Volgens onderzoeksinstituut TNO zijn sommige zendingen "rijdende bompakketjes". De politie Haaglanden is een onderzoek gestart.

In de provincies Brabant, Zuid-Holland en Drenthe zijn de afgelopen weken verschillende mensen opgepakt die vuurwerk via de post hadden verstuurd of ontvangen.

Het vuurwerk wordt dikwijls via internet besteld, omdat het invoeren de laatste jaren door verscherpte controles werd bemoeilijkt. Het online bestellen verkleint niet alleen de pakkans, maar is ook goedkoper.

'Handgranaat'

Volgens vuurwerkexpert Ed de Jong van TNO is de handel in vuurwerk via de post levensgevaarlijk.

"Er hoeft in de distributiecentra maar iets fout te gaan met zo’n zending en de gevolgen zijn niet te overzien." De Jong waarschuwt voor de kracht van het vuurwerk, dat in veel gevallen uit Polen wordt verzonden. Volgens hem hebben sommige rotjes de kracht van een handgranaat.

Het vuurwerk waar het om gaat is ook in Polen voor consumenten illegaal. "De verkopers stellen altijd dat ze het voor de professionele markt maken. Maar zoveel professionals zijn er niet. Ik denk dat het percentage dat daadwerkelijk bij een professional terechtkomt dicht bij de nul ligt."

Door de waarschuwing komen gelijk meer mensen te weten dat het mogelijk is vuurwerk via internet te bestellen, realiseert ook De Jong zich. "Maar deze ontwikkeling is al gaande. Je kunt het niet meer doodzwijgen, dus dan lijkt het ons beter hiervoor te waarschuwen."