AMSTERDAM - Het is een kwestie van tijd voordat orka Morgan weer vrij in zee kan zwemmen. Dat denkt althans de Orka Coalitie.

De organisatie beweert dat vier van de zeven wetenschappers die het Dolfinarium in Harderwijk heeft geciteerd, het er niet meer mee eens zijn om Morgan naar Loro Parque op Tenerife over te brengen.

Steeds meer experts zouden bevestigen dat de vrouwtjesorka een 'zeer goede' kans heeft op hereniging met haar familie.

Naast de wetenschappers van de Free Morgan Foundation, zouden ongeveer twintig experts dit schriftelijk willen verklaren. Dat gaat de coalitie dan ook naar voren brengen in de rechtszaak die maandag dient.

Beroep ingesteld

De Orka Coalitie heeft beroep ingesteld tegen de beslissing om de orka te verhuizen. Het Dolfinarium stapte ook naar de rechter met als doel Morgan zo snel mogelijk op Tenerife te krijgen.

Het Dolfinarium kreeg vorige maand groen licht om haar te verhuizen, maar de rechter bepaalde wel dat het Dolfinarium nog zes weken moest wachten. Dat vindt directeur Marten Foppen te lang duren, omdat het noodverblijf veel te klein is geworden. Het bassin in Loro Parque is vijftig keer groter.

Weinig vertrouwen

De coalitie claimt familieleden van Morgan te hebben gevonden en wil haar uitzetten op een plek waar regelmatig grote groepen orka's zijn waargenomen.

"De beslissing van staatssecretaris Henk Bleker om Morgan toch naar Loro Parque te laten gaan, getuigt van weinig vertrouwen in de intelligentie en instincten van dit roofdier", zegt bioloog en coalitiewoordvoerder Barbara van Genne. "Bovendien zal Morgans uitzetting begeleid worden door 's werelds meest gerenommeerde orka-experts."

Aangifte

Het dier werd vorig jaar juni in verzwakte toestand uit de Waddenzee gehaald en naar het Dolfinarium gebracht. De afgelopen zestien maanden sterkte ze in haar eentje aan in een tank.

De coalitie, een samenwerkingsverband van dieren- en natuurbeschermingsorganisaties, deed daarom eerder aangifte van dierenmishandeling.