PHILIPSBURG - Honderden bewoners van het eiland Saba hebben zaterdagmiddag (lokale tijd) de korte rit naar het piepkleine vliegveld gemaakt om afscheid te nemen van koningin Beatrix.

Die bracht samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima een eendaags bezoek aan de kleinste gemeente van Nederland. De koningin doorkruiste via de enige weg, The Road, daarbij het hele eiland, van vliegveld tot haven en weer terug.

''Please come back to Saba'' zong een koor met overslaande stem, terwijl het koninklijk gezelschap afscheid nam van de gezaghebber en de rijksvertegenwoordiger voor Caribisch Nederland.

De Sabanen voelden aan dat dit wel eens het laatste bezoek van Beatrix zou kunnen zijn geweest als staatshoofd en meer nog dan op de andere eilanden wordt de koningin op Saba echt als 'moeder' beschouwd.

Aangedaan

De koningin raakte zelf ook aangedaan toen ''Oh island in the sun'' werd ingezet. Ze stelde haar vertrek uit tot het einde van het lied.

''De koningin houdt van al haar kinderen'', aldus de woordvoerder van het eilandbestuur, daarmee refererend aan de moeder-kind relatie die net name de Caribische Nederlanders zien tussen hun zelf, hun eiland en de koningin. ''Ze heeft ze allemaal even lief, maar Saba heeft een speciale plek.''

Dat sprak ook uit de reactie van Beatrix op de toeloop op het vliegveld, en op de gevoelige woorden van Harry Belafonte's hitsong. Ze bleef na het instappen uitbundig en uitvoerig zwaaien, alsof ook haar het afscheid van de 'onbedorven koningin' - zo noemt Saba zich - zwaar viel.

Einde

Het vertrek van Saba - vliegtuigen moeten voor zonsondergang vertrekken van het vliegveldje met een landings- en startbaan van amper 400 meter - betekende tevens bijna het einde van de tiendaagse rondreis langs de zes Caribische eilanden.

Op Sint Maarten volgde zaterdagavond nog een receptie en na een gesprek met de meegereisde pers zondagochtend vliegt het koninklijk gezelschap later op de dag via Curaçao terug naar Nederland.

Afscheid Saba van koningin Beatrix