AMSTERDAM - ''De museumnacht is eigenlijk veel te leuk voor maar een nacht per jaar. De behoefte is groot, dat blijkt, dus waarom worden er niet meerdere nachten per jaar gehouden''.

Dat oppert Siebe Weide, directeur van de Nederlandse Museumvereniging zaterdag aan de vooravond van de Amsterdamse Museumnacht.

De kaartverkoop gaat in Amsterdam sneller dan ooit, zo melden de organisatoren in de hoofdstad. En ook de laatste kaarten zijn zaterdagmiddag verkocht. Het aantal te verwachten bezoekers komt daarmee op 26.000, evenals vorig jaar.

In de hoofdstad zijn zaterdagavond en -nacht van 19.00 uur tot 02.00 uur 45 culturele instellingen 

Ook in andere steden is de avondopenstelling van musea een groot succes.

Nieuw publiek

Volgens Weide is dit de methode om nieuw publiek te zoeken. ''Veel mensen werken overdag en gaan 's avonds uit. Als we nieuw publiek willen trekken moeten we meer variatie zoeken in de openstelingen.

Meer museumnachten per jaar, bijvoorbeeld een per seizoen, zou die mogelijkheid bieden.'' Volgens de directeur staat vast dat mensen die in steden de museumnacht bezoeken ook niet per se overdag terugkomen naar deze kunt- en cultuurinstellingen. Musea organiseren vooral nachtelijke activiteiten om jongeren te verleiden een bezoek te brengen.

Niet afwwijzend

Volgens Geer Oskam van de Stichting Museumnacht Amsterdam is het idee zeker het onderzoeken waard.''We staan niet afwijzend tegenover meerdere nachten per jaar. Er is natuurlijk zeer veel belangstelling. Aan de andere kant is het ook mooi om een momentum per jaar te creëren.

Het gevoel dat je echt bij die ene nacht moet zijn'', aldus Oskam. Volgens de organisator zouden meerdere nachten ook een enorme organisatorische klus worden.

"We willen de kwaliteit hooghouden en een uitstekende programmering blijven bieden. Het is een evenement dat veel vraagt van een museum. Het is het nu al een grote klus waar we in juni al mee beginnen.''