HAARLEM - Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat opnieuw bekijken of stukken over de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber openbaar kunnen worden gemaakt.

Dat zei een ambtenaar van zijn ministerie vrijdag bij de rechtbank in Haarlem.

Het gaat om stukken die zich bij het Openbaar Ministerie (OM) in Zwolle en Arnhem bevinden. Opstelten weigerde eerder de inzage in ruim 30 stukken over Faber. De Haarlemse publicist Jan de Roos heeft vrijdag openbaarmaking van het hele dossier-Faber geëist.

Klaas Carel Faber werd na de Tweede Wereldoorlog tot de doodstraf veroordeeld, die later is omgezet tot levenslang. Hij ontsnapte in 1952 uit de gevangenis en vluchtte naar Duitsland, waar hij sindsdien als vrij man leeft. Nederland probeert al geruime tijd Duitsland ertoe te bewegen om Faber zijn straf alsnog te laten uitzitten.

Duitsland

Volgens Opstelten kunnen de meeste stukken over de oorlogsmisdadiger niet worden vrijgegeven, omdat dit de relatie met Duitsland kan schaden. Ook de privacy van Faber is soms een argument om inzage in het dossier te weigeren.

De Roos vindt dat Opstelten zijn standpunt slecht heeft gemotiveerd. ''De opstelling van de minister is: wij gaan bovenop de kist met stukken zitten en u krijgt niks te zien'', zo citeerde juridisch adviseur Arthur Maandag de Haarlemse publicist. De Roos wil een boek schrijven over de zaak-Faber.

Rechter

De Haarlemse bestuursrechter die over de zaak moet oordelen, beschikt inmiddels over de stukken die in het geding zijn. Hij stelde een groot aantal vragen aan de juridisch medewerker van het ministerie waarom bepaalde documenten niet gedeeltelijk worden vrijgegeven.

''Die stukken bevatten feiten die nu al bekend zijn",' aldus de rechter, die 15 december uitspraak doet.

Het dossier over de zaak-Faber bevindt zich ook in het Nationaal Archief. Premier Mark Rutte heeft eerder deze week aan de Tweede Kamer geschreven dat staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) gaat onderzoeken of een deel van dat dossier kan worden ingezien.