AMSTERDAM - Vrijdag gaat de boeken in als de warmste vierde novemberdag ooit. In De Bilt is het kwik rond 13.15 uur opgelopen tot 17,8 graden.

Het oude record stamde uit 1994, toen het 17,7 graden werd op 4 november, meldt een woordvoerder van weeronline.nl.

Of het maandrecord eraan gaat, betwijfelt de zegsman. "Maar het is niet onmogelijk. Het kwik stijgt vermoedelijk nog met een paar tienden." De warmste novemberdag ooit was vooralsnog 3 november 2005, toen het 18,7 graden werd.

Tot nog toe is het vrijdag het warmst in het zuiden van Limburg. Daar heeft het kwik de 19,5 graden al aangetikt.

Het goede weer is te danken aan een zogenoemde slingerende straalstroom, waardoor warmte uit het zuiden naar Nederland komt. De komende dagen zakt de temperatuur wel weer even.

Zeer warm

De wind draait naar het oosten tot noordoosten, waardoor de temperatuur daalt naar zo'n 12 graden. Eind volgende week stijgt de temperatuur echter waarschijnlijk weer wat naar ongeveer 15 graden.

Het is volgens de woordvoerder duidelijk zeer warm voor de tijd van het jaar. "We zitten nu zo'n 6 graden boven de normale temperatuur." 2011 was volgens hem al veel te warm en zonnig. "We gaan de top tien voor het warmste en de top tien voor het zonnigste jaar ooit zeker halen."

Bekijk het actuele weer op onze weerpagina

Warmste 4 november ooit