AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam wil op 30 april geen grootschalige evenementen meer toestaan in de binnenstad.

De gemeente biedt evenementen met een landelijke uitstraling, zoals het jaarlijkse Koninginnedagfeest van Radio 538 op het Museumplein, alternatieve plekken aan buiten het centrum.

Amsterdam maakte donderdag bekend te kiezen voor een volledig nieuwe opzet van Koninginnedag. Het toenemende alcoholgebruik onder de 800.000 bezoekers zorgt volgens burgemeester Eberhard van der Laan voor serieuze veiligheidsrisico's.

Dit jaar was er op 30 april sprake van een recordaantal van 522 ambulanceritten, bijna in alle gevallen aan alcohol gerelateerd.

Bijstand

De regio moest zelfs bijstand verlenen om dit op te vangen. De politie hield 287 mensen aan, onder meer voor openbare dronkenschap, vernieling, mishandeling en openbare geweldpleging tijdens het volksfeest.

Van der Laan: ''Ik wil de negatieve spiraal van steeds drukker, dronkener en agressiever ombuigen. De kans dat het goed afloopt moet groter zijn dan de kans het misgaat op Koninginnedag.''

Verrast

Radio 538 is erg verrast door het besluit om het Koninginnedagfeest na elf succesvolle edities te verhuizen naar bijvoorbeeld terreinen op de Zuidas, de RAI of de Amsterdam Arena in Zuidoost. Andere alternatieven voor grootschalige evenementen zijn het NDSM-terrein in Noord en het gebied rondom de Sloterplas in Nieuw-West.

Radio 538 spreekt van een grote teleurstelling. Algemeen directeur Jan-Willem Brüggenwirth:''Een dolk in onze rug! We hebben jarenlang het mooiste feest van en voor Nederland neergezet. We laten het er niet bij zitten.''

Kleinschalig

De gemeente wil volgend jaar alleen nog gevarieerde evenementen toestaan met een kleinschalig karakter. Uit onderzoek van de gemeente zou blijken dat 76 procent van de Amsterdammers ook meer kleinschalige evenementen wil. Van der Laan: ''Koninginnedag moet weer Amsterdams gezellig worden.''

De gemeenteraad vergadert op 17 november over de nieuwe opzet van Koninginnedag.