LEIDEN - Hoogleraar psychologie René Diekstra heeft ongeveer 2000 meldingen binnengekregen over diefstal van bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen.

Hij heeft de meldingen gebundeld in een zwartboek en dat donderdagavond gepresenteerd in het consumentenprogramma Meldpunt van Omroep Max.

Diekstra kwam op het idee de meldingen te verzamelen toen een familielid in een verzorgingshuis diverse keren door dezelfde medewerker werd bestolen. De verzorgende pikte in totaal zo'n 9000 euro uit de portemonnee van de bejaarde die aan haar zorg was toevertrouwd.

De professor plaatste een verborgen camera en wist de diefstallen vast te leggen. Hij schreef er afgelopen voorjaar een column over in een aantal kranten en werd vervolgens bedolven onder reacties.

Meldpunt

Hij besloot een meldpunt te openen. Behalve de 2000 meldingen van diefstal, vaak door personeel, verzamelde hij ongeveer 70.000 reacties op zijn oproep, naar eigen zeggen voornamelijk positief.

De diefstallen betreffen ook vaak sieraden, en soms worden zelfs waterkokers meegenomen. De impact is groot, constateert Diekstra.

Ouderen gaan soms slapen met hun (kostbare) sieraden om. Of ze stoppen hun portemonnee onder hun hoofdkussen. Ze voelen zich niet meer veilig in hun eigen woonomgeving.

Alerter

Hij vindt dat zorginstellingen veel alerter op de diefstallen moeten zijn. Diekstra pleit onder meer voor invoering van een gedragscode voor het personeel. Als er verdenkingen zijn, moet de directie van de instelling zelfs camera's plaatsen om zo bewijs te verzamelen.

Bij diefstal dient er volgens Diekstra altijd aangifte te worden gedaan bij de politie. Die, op haar beurt, moet beroving van ouderen hogere prioriteit geven. Het gaat volgens hem immers om weerloze, afhankelijke mensen en personeel dat er juist is om cliënten te beschermen.

Actiz, de koepelorganisatie, onderschrijft een aantal aanbevelingen en hoopt dat het zwartboek instellingen en medewerkers 'scherp' houdt. Volgens een woordvoerder gebeurt er al veel om diefstal te voorkomen.