AMSTERDAM - De veroordeelde pedofiel Sytze van der V. geeft geen gehoor aan de oproep van de reclassering om voor donderdag 17.00 uur kenbaar te maken waar hij zich bevindt.

Dat zegt Van der V. donderdag tegen NU.nl. Uit een brief van Reclassering Nederland, die in handen is van NU.nl, blijkt dat de reclassering Regio Midden-Oosten Nederland Van der V. herhaaldelijk heeft verzocht om zijn verblijfplaats te melden.

“Ze willen mijn adres om door te geven aan het Veiligheidshuis (een regionale samenwerking tussen verschillende veiligheidsdiensten, red.) die dan weer de burgemeester gaat tippen”, aldus Van der V.. “Dat heb ik nu al vijf keer meegemaakt, iedere keer word ik dan de gemeente weer uitgegooid.”

Van der V. zegt bereid te zijn zijn verblijfplaats te melden op voorwaarde van absolute geheimhouding. Dat aanbod staat ook in een e-mail die Van der V. donderdag aan reclassering stuurt.

“Dan mogen ze me zo vaak als ze willen komen bezoeken. Maar op dat aanbod, dat ik al talloze keren heb gedaan, wordt door reclassering niet ingegaan.” “Als ik straks weer op straat sta heeft reclassering ook geen adres”, aldus Van der V.

Veroordeeld

De pedofiel werd veroordeeld tot 27 maanden onvoorwaardelijke celstraf voor ontucht met vier minderjarigen. De rechter legde bovendien negen maanden voorwaardelijke straf op en bepaalde dat hij zich voor de proeftijd van vijf jaar moet gedragen naar de voorschriften en aanwijzingen van de reclassering.

Twee jaar geleden kwam hij vrij, sindsdien leidt hij een zwervend bestaan. De gemeente Eindhoven legde hem al een gebiedverbod op.

Verantwoordelijkheid

Reclassering Nederland wil niet op de zaak ingaan en de inhoud van de brief aan Van der V. bevestigen noch ontkennen. Wel verklaart een woordvoerster dat het niet ongebruikelijk is om, in verband met openbare veiligheid, het adres iemand die onder toezicht staat door te geven aan de betreffende gemeente. “Daarin hebben wij een verantwoordelijkheid”, aldus de zegsvrouw.

Als de pedofiel zich niet aan de aanwijzingen van reclassering houdt kan Justitie vorderen dat hij ook de voorwaardelijke celstraf van negen maanden gaat uitzitten. Van der V: “Daarna vervalt dan de toezicht van reclassering, dat zal de samenleving leuk vinden.”