AMSTERDAM - Kroongetuige Peter la S. in het liquidatieproces Passage zette de verhoudingen donderdag in de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp weer op scherp.

De rechtbank zou de strafzaak tegen La S. moeten afsplitsen en achter gesloten deuren behandelen om te voorkomen dat het hele proces op de klippen loopt.

Dat was de strekking van het betoog van La S. en zijn advocaat Jan Peter van Schaik donderdagochtend. La S. ziet in verband met zijn geheimhoudingsplicht in het kader van zijn getuigenbescherming geen andere mogelijkheid om zichzelf goed te kunnen verdedigen, zonder het Passage-proces volledig op te blazen.

Belastende verklaringen

Het hete hangijzer betreft facetten uit het getuigenbeschermingtraject waaraan La S. deelneemt. Het Openbaar Ministerie (OM) zou hem op onrechtmatige wijze voor zijn medeverdachten belastende verklaringen hebben laten afleggen.

La S. stelde eind september al dat hij met een verklaring kan komen, die de zaken tegen alle verdachten in het liquidatieproces onderuit zou halen.

Zijn advocaat Van Schaik dreigde donderdag de verdediging van La S. neer te leggen, als La S. over deze aspecten niet vrij mag verklaren.

'Ontoelaatbare wijze'

La S. stelt op ''ontoelaatbare wijze" te zijn bewogen kroongetuige te worden. Hij vertelde de rechtbank donderdag een aantal opmerkelijke zaken. Zoals dat zijn toenmalig strafrechtadvocaat op stap was geweest met mensen van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). La S. had daarop afstand gedaan van deze advocaat, omdat hij zich afvroeg in hoeverre invloed op de advocaat was uitgeoefend om hem te laten verklaren.

Het OM meent dat een eventuele behandeling achter gesloten deuren ook in het huidige proces zou kunnen, zonder de zaak tegen La S. af te splitsen. Uiteindelijk is de beslissing al dan niet bepaalde verklaringen af te leggen aan La S., stelde het OM.