RIJSWIJK - Na 31 jaar trouwe dienst is het donderdag zo ver: de strippenkaart kan naar het museum, de ov-chipkaart in de portemonnee.

Woensdag kon de reiziger voor de laatste dag de strippenkaart gebruiken als plaatsbewijs in bus, tram of metro. Vanaf donderdag moet heel Nederland met de ov-chipkaart reizen in deze vervoersmiddelen.

De strippenkaart was al niet meer bruikbaar in onder meer Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Noord-Brabant, Utrecht, Groningen en Drenthe waren de laatste provincies waar de kaart nog geldig was.

Rover

Rover heeft donderdag in Amersfoort de strippenkaart symbolisch ten grave gedragen. De reizigersvereniging deed dat tijdens een 'rouwplechtigheid' voor de deur van Trans Link Systems (TLS), de producent van de ov-chipkaart. Rover bood een rouwboeket aan TLS aan.

Vanaf donderdag kan in heel Nederland alleen nog met de ov-chipkaart worden gereisd in bus, tram of metro.

Rover is het er niet mee eens dat de strippenkaart na 31 jaar verdwijnt. Ze wil dat de reiziger de keuze heeft tussen het elektronische en papieren betaalbewijs. De organisatie vindt dat er nog steeds te veel klachten zijn over het nieuwe vervoersbewijs.

'Vlekkeloos'

Het afscheid van de strippenkaart in het Noorden, één van de laatste regio's die helemaal is overgestapt op de ov-chipkaart, is vlekkeloos gegaan, meldde directeur Jan van Selm van het ov-bureau Groningen Drenthe donderdag.

''We hebben her en der gekeken, maar nergens zijn problemen geconstateerd.'' Het bureau heeft wel extra mensen ingezet om informatie aan reizigers te geven. ''Maar die hoefden niet meer te doen dan de gebruikelijke problemen op te lossen.''