WILLEMSTAD - Koningin Beatrix heeft woensdagavond aan het slot van haar tweedaagse bezoek aan Curaçao op de muur van Fort Amsterdam een gedenkplaat onthuld.

Die moet de herinnering bewaren aan haar eerste bezoek aan het nieuwe land Curaçao en aan de zelfstandigheid die het eiland kreeg op 10 oktober 2010.

Bij de plechtigheid aan de waterkant van het stadsdeel Punda in Willemstad was ook Emily de Jongh-Elhage uitgenodigd, de laatste premier van de toen opgeheven Nederlandse Antillen.

De Curaçaose schrijfster en dichtster Lucille Berry-Haseth sprak in een toespraak tijdens de korte plechtigheid over de verstoorde verhouding tussen Nederland en Curaçao.

Schaamte

Die zorgde voor onzekerheid, pijn en schaamte bij de meerderheid van de bevolking, aldus Berry.

Ze hekelde ook het 'overdreven nationalisme' van enkelen, daarmee verwijzend naar de roep om onafhankelijkheid door de partij Pueblo Soberano. Die bood de koningin een dag eerder ook de onafhankelijkheidsverklaring aan.

Verbondenheid

Volgens Berry is de koningin het symbool van de verbondenheid tussen Curaçao en het koningshuis en tussen het eiland en Nederland.

Op de muur van het Fort, dat dienst doet als paleis van de gouverneur en regeringscentrum, zijn meerdere plaquettes die herinneren aan koningin Beatrix. De voorlaatste dateert uit 2005 en markeert het zilveren regeringsjubileum.

Daarop wordt de 'warme belangstelling en betrokkenheid' van de koningin gememoreerd. Berry vond dat nog steeds van toepassing.

Vuurwerk

Na een receptie in het Fort werd het bezoek afgerond met vuurwerk boven de baai van Willemstad.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima vliegen donderdag van Willemstad naar Sint Maarten voor het eerste officiële bezoek aan dat nieuwe land binnen het Koninkrijk.