DEN HAAG - De 24 uursstaking in het openbaar vervoer in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam gaat zondag definitief niet door.

Vakbond Abvakabo had de staking aangekondigd uit onvrede over de aangekondigde bezuinigingen in het ov. Maar omdat de FNV-bond in druk overleg is verwikkeld met Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) over de kabinetsplannen, is de actie van de baan.

De vakbond was zowel maandag als woensdag in overleg met de minister en heeft inmiddels ook een derde afspraak voor vrijdag gepland.

''Zolang we in gesprek zijn, gaan we geen acties voorbereiden'', aldus vakbondsman Eric Vermeulen, die inhoudelijk niets kwijt wil over de gesprekken. Afhankelijk van de uitkomst van het gesprek vrijdag besluit de vakbond of de 24 uursstaking al dan niet op een ander moment zal plaatsvinden.

Eerdere acties

Ov-medewerkers in de grote steden kwamen dit jaar al een paar keer in actie tegen de plannen van Schultz. De geplande bezuinigingen en verplichte aanbestedingen hebben volgens Abvakabo dramatische gevolgen voor het stadsvervoer.

Alleen al in Amsterdam zouden daardoor bijna 1500 arbeidsplaatsen, 30 van de 44 buslijnen, 6 van de 16 tramlijnen en een metrolijn verdwijnen.