AMSTERDAM – Acteur Rijk de Gooyer is woensdag in zijn woning in Amsterdam overleden. De acteur is 85 jaar geworden.

Dat meldde zijn impresariaat Van Lennep Producties. De Gooyer is rond 12.00 in zijn slaap overleden. De acteur leed aan alvleesklierkanker.

De Gooyer vormde in de jaren '50 een komiekenduo met Johnny Kraaijkamp. Bij de AVRO kreeg het duo zijn eigen tv-show.

Later maakte hij als acteur furore in speelfilms als Soldaat van Oranje, De Avonden en Hoogste Tijd. In de jaren '90 was hij vooral te zien op tv, in de VARA-serie In Voor- en Tegenspoed. Ook is hij bekend van reclamespotjes als Foutje, bedankt (Reaal).

Gouden Kalf

De Gooyer won in zijn leven driemaal een Gouden Kalf. De eerste in 1982, voor zijn hele oeuvre. Zijn tweede ontving hij voor de film Hoogste Tijd in 1995. Het derde Gouden Kalf kreeg hij in 1999 voor Madelief, krassen in het tafelblad.

Een van die beeldjes gooide hij destijds uit een taxi, omdat hij er geen waarde aan hechtte (video).

De crematie zal op een nog onbekend tijdstip in besloten kring plaatsvinden. Van Lennep Producties laat weten dat er geen publieke herdenkingsbijeenkomst staat gepland.

Triest

"Het overlijden van Rijk de Gooyer is triest nieuws. Uiteraard was het vooral mijn vader die met hem heeft gewerkt. Ik ken hem vooral uit mijn jeugd, want hij was vaak bij ons thuis. Dus had ik vaak twee bijzondere mannen om me heen. Dat maakte de boel compleet", zo reageert acteur Johnny Kraaijkamp jr., zoon van John Kraaijkamp.

"Ze verschilden wel erg van elkaar. Ik ben enorm trots hem goed gekend te hebben. Ik vind hem een van de beste filmacteurs van Nederland.''

Mooie verhalen

"Rijk was een goede vriend en een deel van mijn leven. Ik ben met hem opgegroeid en heb een aaneenschakeling van mooie momenten met hem beleefd. Ik heb erg met die man gelachen", adus acteur en schrijver Maarten Spanjer in een reactie. Spanjer was 40 jaar bevriend met de Gooyer en werkte met hem samen.

"Ik ben zelden iemand tegengekomen die zulke mooie verhalen kon vertellen. Ik hing aan zijn lippen. Afgelopen zomer heb ik nog een paar keer met hem gevaren, maar het was toen al een breekbaar mannetje. Dinsdag heb ik hem voor het laatst gezien. Toen was hij al weggezakt.''

Meester

Thomas Acda, die met Rijk de Gooyer in de Nederlandse komedieserie In Voor en Tegenspoed speelde: ''Alles geleerd van Rijk en Jack Wouterse in mijn eerste twee jaar tv in In voor en tegenspoed."

"Ik zal mijn meester missen. Mijn gedachten zijn bij het verdriet van de familie.''

Dankbaar

"Met het overlijden van Rijk de Gooyer is ons een groot komiek en acteur ontvallen. Onze gedachten gaan allereerst uit naar zijn familie", zo stelt de AVRO.

"Bij de AVRO heeft hij in de jaren '60 met John Kraaijkamp de Johnny en Rijk Show gebracht. Met deze show waren zij twee eigenlijk de grondleggers van de humor op televisie voor een nieuwe generatie. We zijn dankbaar voor de rol die hij voor de AVRO heeft vervuld.''

NFF

Willemien van Aalst, directeur van het Nederlands Film Festival: ''Met het overlijden van Rijk de Gooyer is een groot Nederlands acteur heengegaan. Hij heeft een belangrijke bijdrage gespeeld in de Nederlandse film, met memorabele rollen in vele tientallen films, en is hiervoor ook bekroond met drie Gouden Kalveren.''

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Rijk de Gooyer overleden