HAARLEM - Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie moet alle stukken openbaar maken over de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber.

Dat stelt de Haarlemse historicus en publicist Jan de Roos, die een rechtszaak is begonnen tegen Opstelten.

De zaak dient vrijdag bij de bestuursrechter in Haarlem. De Roos wil een boek schrijven over de zaak-Faber, maar heeft tot dusverre bot gevangen bij het ministerie. Volgens hem beroept Opstelten zich ten onrechte op de privacy van Faber.

Klaas Carel Faber werd na de Tweede Wereldoorlog tot de doodstraf veroordeeld, die later is omgezet tot levenslang. Hij is in 1952 uit de gevangenis van Breda ontsnapt en leeft sindsdien als vrij man in Duitsland. Faber heeft de Duitse nationaliteit en kan daarom niet aan Nederland worden uitgeleverd.

Het dossier over de zaak-Faber bevindt zich ook in het Nationaal Archief. De stukken zijn daar alleen te raadplegen als de man zelf toestemming geeft of overleden is.

Premier Mark Rutte heeft deze week aan de Tweede Kamer geschreven dat staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) gaat onderzoeken of daar een uitzondering op kan worden gemaakt. Rutte beloofde de Kamer eerder zijn best te doen om het dossier-Faber openbaar te krijgen. Met name nabestaanden van de slachtoffers van de Nederlandse oorlogsmisdadiger hebben aangegeven het dossier graag te willen inzien.